Přeměňte vaše vysokozdvižné vozíky na inteligentní vozidla

Pokud jde o digitální přeměnu skladových operací, snad žádné jiné zařízení neprokazuje technologický pokrok v tomto odvětví lépe, než vysokozdvižné vozíky.
Přeměňte vaše vysokozdvižné vozíky na inteligentní vozidla

Možná se to nezdá jako nejvíce zřejmá věc, na kterou byste poukázali v souvislosti s vlivem technologie na dodavatelský řetězec. Avšak ve skutečnosti vysokozdvižné vozíky prošly snad jednou z největších transformací – jednoduché zařízení zcela závislé na uživateli a používané pouze k přesouvání těžkých předmětů se změnilo na v podstatě mobilní kancelář.

Moderní vysokozdvižné vozíky jsou nyní schopny provádět mnoho skladových operací, co se týče lokalizace, sledování a skenování pohybu zásob a zdrojů v celém skladu. To vše přispívá k zefektivnění skladových operací, šetří čas i peníze a je základní funkcí moderní zásobovací sítě, která musí být nyní mnohem flexibilnější než v přechozích letech.

Jak přesně se manipulační technika v průběhu let změnila? A jak se tato vozidla stala mnohem důležitější součástí provozu?

Sledování a kontrola přímo z vozidla

Řízení zásob a sledování majetku může být prováděno přímo z vozíku.

V minulosti byla značná část sledování a kontroly položek v rámci skladu prováděna z centrální kanceláře. Vozíky se využívaly pouze tehdy, až manažeři nalezli danou položku a bylo potřeba ji přemístit na nakládací rampu. Řidiči si museli pamatovat umístění položky ve skladu, vyhledat ji a převézt do nákladového prostoru. A teprve poté bylo možné identifikovat chyby, jako například vyzvednutí nesprávného předmětu.

Mobilní terminály určené pro připevnění k vozíku nyní poskytují řidičům vysokozdvižných vozíků přístup ke stejným informacím o pracovní ploše jako v kanceláři. Řidiči tak mohou být snadno upozorněni na příchozí položky nebo položky, které je třeba vyzvednout. Řízení zásob a sledování majetku nyní může být prováděno přímo z vozíku, což umožňuje rychlejší reakce na případné požadavky.

Sledování pomocí RFID

Vzhledem k rychlému chodu moderního skladu a potřebě rychleji nalézt a přepravit položky, aby mohly být doručeny tentýž nebo následující den, je schopnost přesně sledovat pohyb položek kolem skladu nezbytná.

V minulosti mohly být položky sledovány pouze až po vyzdvižení a převezení do koncového místa. V průběhu přepravy nebyla žádná viditelnost. Navíc i tehdy bylo nutné, aby skenování bylo prováděno správně. Pokud byla položka nesprávně naskenována, nesprávně označena či nesprávně umístěna, mohla zmizet v rámci skladu a bylo velmi těžké ji vysledovat.

Sledování pomocí RFID se senzory připojenými k vysokozdvižným vozíkům umožňuje neustálé sledování položek. Navíc s počítači umístěnými ve vozíku mohou řidiči lokalizovat položky přímo z vozíku a nemusejí se spoléhat na pokyny od manažera v kanceláři.

Mobilní tisk a skenování

Jak již bylo zmíněno, největším problémem v rámci skladových operací byla možnost skenovat a sledovat položky až poté, co byly přepraveny do určitého místa – ať už úložiště nebo nakládací rampy. Během přepravy byly položky v podstatě neviditelné.

Dnes už mohou řidiči sami provádět skenování pomocí ručních zařízení. Ta jsou připojena k centrálnímu systému, k němuž je možné přistupovat z namontovaného terminálu. Řidič je tak schopen identifikovat a skenovat položky, a to i z větší vzdálenosti, což zajišťuje vyzvednutí a dodání správného předmětu.

Stejně tak mohou v případě neoznačených položek či palet řidiči vozíků problém sami vyřešit díky mobilním tiskárnám. Nemusí tedy ztrácet čas řešením problému s manažerem skladu a následným převážením položek, aby mohly být identifikovány a znovu označeny. To vše zvyšuje efektivitu skladu.

Vysokozdvižné vozíky již dávno nejsou jen zařízením pro přepravu těžkých předmětů.

Flexibilita a přizpůsobivost se staly charakteristickými znaky operací moderních skladů a dodavatelského řetězce. S potřebou přesouvání položek na delší vzdálenosti, na různá místa a v přísnějších časových termínech se schopnost zefektivnit každý aspekt procesu stala zásadní.

Vysokozdvižné vozíky již ušly dlouhou cestu od zařízení určených pro přepravu těžkých nákladů, kterými kdysi byly. Nyní se staly symbolem toho, jak daleko technologie dotáhla moderní dodavatelský řetězec.

Chcete i vy přeměnit vaše manipulační zařízení na inteligentní, integrovaná vozidla? Vyberte si z naší nabídky skenerůmobilních terminálů či mobilních tiskáren a zefektivněte procesy ve vašem skladu.

Potřebujete poradit s výběrem správného zařízení? Náš tým vyškolených a certifikovaných odborníků vám rád zodpoví na jakékoliv otázky z dané problematiky a pomůže s výběrem nejvhodnějšího zařízení přímo pro vás.

Datascan - systémy automatické identifikace
✖ Zavřít

Poptávka

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů pro potřeby vyřízení záležitostí spojených s mým požadavkem.