Jak vybrat správné mobilní zařízení pro podporu požadavků maloobchodu?

Odvětví maloobchodu se i nadále vyvíjí exponenciálně, proto je nezbytné, aby byli maloobchodníci vždy napřed. Jak si tedy vybrat mobilní zařízení pro podporu zaměstnanců a jak je efektivně integrovat do vašeho obchodu?
Jak vybrat správné mobilní zařízení pro podporu požadavků maloobchodu?

Výběr správného mobilního zařízení pro váš maloobchod bude udávat návratnost investic do vaší mobilní strategie. Nesprávná zařízení mohou drasticky omezit produktivitu, znechutit uživatele a zvýšit náklady. Pokud jde o výběr mobilních zařízení pro maloobchodní prostředí, existují tři možnosti: spotřebitelská zařízenípodniková zařízení nebo přístup BYOD (bring your own device – přines si své zařízení).

Spotřebitelská mobilní zařízení
Spotřebitelská zařízení postrádají potřebné nástroje a aplikace.

Na první pohled se mohou chytré telefony pro spotřebitele zdát jako přijatelné, esteticky přitažlivé, nízkonákladové řešení. Avšak tato zařízení jsou navržena s ohledem na spotřebitele, nikoliv na maloobchodní prostředí. Postrádají potřebné nástroje a aplikace, které jsou v maloobchodech potřebné ke zvýšení produktivity (například zabudovaný skener). Navíc neposkytují stejnou úroveň odolnosti a životnosti jako podniková zařízení. Baterie ve  spotřebitelských zařízeních nelze snadno vyměnit a obvykle při nepřetržitém používání nevydrží celou směnu.

Podniková mobilní zařízení

Podniková mobilní zařízení určená pro maloobchod jsou na druhou stranu speciálně navržena pro potřeby maloobchodníků a mají nezbytné funkce pro podporu celého maloobchodního řetězce. Přestože někdy bývají dražší než spotřebitelská zařízení, mají větší životnost a odolnost a umožňují provoz více aplikací. Kromě toho, baterie mohou být rychle vyměněny, což zajišťuje vysokou produktivitu a zařízení vždy připravené k použití. To zaručuje vyšší návratnost investic do těchto zařízení. Zařízení pro podniky jsou navíc dodávána s účelovým příslušenstvím, které pomáhá zaměstnancům bez problémů zvládat všechny aspekty maloobchodních procesů.

BYOD (Bring your own device)

Přestože přístup BYOD k maloobchodním mobilním řešením je nejlevnější, protože zaměstnanci si musí sami přinést svůj smartphone, je to také přístup nejsložitější. Kvůli různorodým zařízením by sjednocení aplikací a standardizace školení o tom, jak tyto aplikace používat, byly nákladné a časově náročné. Jelikož je používání mobilních zařízení pro produktivitu zaměstnanců zásadní, může tento přístup také vytvářet praktické problémy. Co se stane, například když zaměstnanec přijde do práce s telefonem, který není na začátku směny plně nabitý?

S podnikovým zařízením dosáhnete vyšší návratnosti investic.

Nejefektivnějším řešením jsou tedy podniková mobilní zařízení, která rovněž poskytují nejlepší celkovou návratnost investic. Tato zařízení jsou dodávána s aplikacemi již připravenými k použití a nemusíte tedy trávit čas instalací nástrojů, které vaši pracovníci potřebují, na každé zařízení zvlášť. Tyto nástroje pomáhají optimalizovat efektivitu sběru dat, jelikož umožňují pracovníkům získat více dat v jediném kroku.  Navíc urychlují zaměstnancům práci, neboť mohou ovládat spuštěné aplikace a zároveň stahovat videa či instrukce.

Při výběru zařízení zvažte přístup k operačním systémům

Organizace mají k dispozici tři moderní mobilní operační systémy: Microsoft Windows 8/10, Apple iOS a Google Android. Při výběru vhodného operačního systému je důležité nejen zvážit požadavky IT, ale brát v úvahu také počáteční a průběžné finanční náklady, stejně jako zážitek koncového uživatele.

Pokud používáte ruční zařízení se staršími operačními systémy, bude potřeba tato zařízení převést na nové mobilní operační systémy. Aktualizace vašich zařízení však nemusí nutně znamenat úplné přepsání aplikací, které již používáte. Dodavatel softwaru by vám měl být schopen poskytnout podporovaný kód, který umožní fungování těchto aplikací. Kromě toho jsou dostupná různá virtualizační řešení, jež umožňují virtualizovat aplikace vytvořené pro starší operační systém a spustit je na nových zařízeních. Tato řešení jsou mnohem levnější než úplné přepsání aplikací. S virtualizační technologií můžete i nadále využívat vaše aktuální zařízení a aplikace, ale na novém, efektivnějším operačním systému.

Školení, podpora a celková návratnost investic

Jakmile si pořídíte nová zařízení, je potřeba vzít v úvahu školení pracovníků o jejich používání pro zvýšení produktivity. S moderním uživatelským rozhraním pro dotyková zařízení to může být snazší, protože pro zaměstnance bude takové rozhraní většinou již známé.

Správné mobilní zařízení pomáhá zlepšit celkovou maloobchodní zkušenost.

Moderní nástroje usnadňují nastavení zařízení pro konkrétní požadavky vašeho maloobchodu. Správci IT mohou bezchybně nainstalovat a nakonfigurovat aplikace, a také upravit zařízení tak, aby zaměstnanci nemohli používat aplikace třetích stran.

Se správným podnikovým mobilním zařízením může být v maloobchodech zlepšena nejen efektivita zaměstnanců, ale i celková maloobchodní zkušenost. Díky svým funkcím, aplikacím a výkonu poskytují větší celkovou hodnotu. Přestože jsou dražší než spotřebitelská zařízení, mohou skutečně posílit operace a provoz maloobchodních prodejen.

Rozhodli jste se investovat do nových mobilních terminálů či snímačů kódů? Nepodceňujte jejich výběr, aby skutečně podpořily efektivitu vašeho maloobchodu. Náš tým vyškolených a certifikovaných odborníků vám rád pomůže s výběrem nejvhodnějšího zařízení přímo pro vás.

Datascan - systémy automatické identifikace
✖ Zavřít

Poptávka

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů pro potřeby vyřízení záležitostí spojených s mým požadavkem.