Nařízení EU o značení alergenů na etiketách potravin? Máme řešení!

V souladu s evropskou směrnicí 1169/2011 musí být od 13. prosince 2014 na všech etiketách potravinářských výrobků v EU identifikovány alergeny. Cílem této směrnice je zajistit větší srozumitelnost o složkách výživy a obsažených alergenech pro spotřebitele. Výrobci, obchodníci i provozovatelé potravinářských služeb musí jasně zdůraznit potravinové alergeny v rámci celého seznamu jednotlivých služeb.
Nařízení EU o značení alergenů na etiketách potravin? Máme řešení!

Oblastí působnosti směrnice 1169/2011 jsou povinné informace o nutričních hodnotách výrobku, povinné označení původu nezpracovaného masa z prasat, ovcí, koz a drůbeže, zvýraznění alergenů (např. mléka) v seznamu složek a lepší čitelnost etiket – tedy minimální velikost textu, přičemž výška písma musí být minimálně 1,2 mm. Požadavky na informace o alergenech se nově vztahují i na nebalené potraviny včetně potravin prodávaných v restauracích či kavárnách.

Mezi látky, které způsobují alergie a nesnášenlivost, se řadí obiloviny obsahující lepek, dále celer, korýši, vejce, ryby, ořechy, lupin, mléko, měkkýši, hořčice, arašídy, sójové boby, sezamová semínka, oxid siřičitý a siřičitany.

NiceLabel Vám s minimálním úsilím pomůže naplnit požadavky směrnice!

Alergeny na etiketě

Jednoduché nastavení, snadná údržba
Nařízení vyžaduje jasné zdůraznění alergenů v seznamu složek v samostatném textovém bloku. Tento požadavek je však obtížné naplnit při tisku štítků formou tisku šablony. Software NiceLabel Designer usnadňuje toto naplnění pomocí textových objektů s velkou variabilitou. Generuje šablony inteligentních štítků, což umožňuje ukládat data o produktu v databázi a ne v designu etiket. A co to znamená? Že tak lze použít pouze jednu šablonu štítku pro veškeré produkty, čímž se zjednodušuje návrh a správa produktových dat.

Žádné změny stávajících dat
NiceLabel
 využívá stávající údaje o výrobku a zvýrazňuje alergenní složky beze změny existujících databází. Stačí přidat tabulku se seznamem alergenů a software automaticky provede naformátování seznamu složek.

A tím to nekončí!

Modernizujte svůj tisk etiket
Pro zefektivnění tiskových procesů ve firmách přináší NiceLabel řešení v podobě softwaru PowerForms Desktop, který zjednodušuje vizuální výběr dat a pomáhá uživatelům tisknout štítky daleko rychleji a s menším množstvím chyb.

 

Stále ještě váháte? Přesvědčte se sami o snadném použití i jedinečných výhodách, které software nabízí, a stáhněte si trial verze jednotlivých softwarů na dobu 30 dní zcela zdarma! Rovněž si můžete bezplatně stáhnout Windows ovladače přímo k Vaší tiskárně. Software je dostupný ve 28 jazykových verzích včetně češtiny a slovenštiny.

NiceLabel Designer usnadní tvorbu povinných informací

Datascan - systémy automatické identifikace
✖ Zavřít

Poptávka

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů pro potřeby vyřízení záležitostí spojených s mým požadavkem.