Zajistit pracovníkům komfort může být výzva – ale vyplatí se!

Kdy jste se naposledy zeptali svých pracovníků, zda při práci cítí pohodlně? Ne jak jim jde práce, ne jak se jim daří, ale jak se při své práci cítí… Možná, že na to vaši pracovníci nejsou zvyklí a tato otázka by je pravděpodobně překvapila, ale dbát na pohodlí pracovníků je záležitost, na kterou by se nemělo zapomínat. Proč?
Zajistit pracovníkům komfort může být výzva – ale vyplatí se!

Spokojený pracovník je při své práci efektivnější

Podle výzkumu University of Warwick má spokojenost velké pozitivní účinky na produktivitu. I když tato informace není nijak šokující, je důležité si připomínat, jak zásadní je investovat do svých pracovníků, a konkrétně i jejich pohodlí.

Pohodlí a spokojenost jdou ruku v ruce, a spokojení pracovníci nebudou mít potřebu pohlížet se po jiné, lepší práci. To je dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí snížit fluktuaci pracovníků. Zároveň, pokud vaše firma nabízí pohodlnější pracovní prostředí, pravděpodobněji se k vám pohrne také více uchazečů o zaměstnání. To je velká výhoda při náboru.

Definice „pohodlí“ se liší v závislosti na mnoha faktorech. Mezi nejčastější faktory patří přiměřená teplota a osvětlení, výhody jako bufet, relaxační místnost nebo posilovna na pracovišti, flexibilní pracovní doba nebo také uvolněný dress code.

Může se zdát, že je snazší zajistit pohodlí pracovníků v kancelářích než ve skladech, výrobních zařízeních nebo v terénu. Ale ani na tyto pracovníky by se nemělo zapomínat. Podle zmíněného výzkumu „spokojenější pracovníci využívají svůj čas efektivněji, a tak zvyšují tempo své práce, aniž by byla ohrožena její kvalita“.

Jak tedy zajistit větší pohodlí pracovníků v průmyslovém prostředí?

Jednou z možností je technologie. Technologie pomáhá pracovníkům „využívat jejich čas efektivněji, a tak zvyšovat tempo práce, aniž by byla ohrožena její kvalita“.

Důraz na ergonomii a snadné použití technologických zařízení

Často se řeší, jak doplnit a rozšířit schopnosti pracovníků pomocí technologie, aby se zvýšila efektivita a produktivita pracovních operací. Technologie poskytují například přístup k aplikacím, které umožňují rychlejší vyhledávání umístění položek a navigaci k nim. Avšak chtít po pracovníkovi, aby se pohyboval po skladu rychle a bezpečně s hlavou skloněnou nad smartphonem nebo tabletem, není úplně fér.

Stejně tak pracovníci, kteří potřebují celý den operovat s ručním zařízením – např. se skenerem pro kontrolu stavu zásob nebo tabletem při kontrole během nakládky, nemohou tuto práci vykonávat efektivně se zařízením, které je těžké a obtížně manipulovatelné.

Problémy mohou způsobovat také operace, při nichž je vyžadováno intenzivní skenování kódů. Ty mohou být velmi namáhavé pro prsty a zápěstí pracovníka, který si musí být jistý správným načtením každé položky. Nebo těžké, stacionární počítače namontované ve vysokozdvižných vozících, které spíše překáží, než pomáhají, a jsou náročné na údržbu. Dále také tiskárny, u nichž je výměna cartridge nebo pásky zbytečně složitá a zdlouhavá. Jakákoliv zastaralá nebo nevhodně implementovaná zařízení mohou v konečném důsledku způsobovat více frustrace než podpory.

Jinými slovy, ergonomie a výběr vhodného zařízení pro odpovídající aplikaci jsou pro zvyšování pohodlí pracovníků, a tak i efektivity jejich práce, nesmírně důležité. Proto je namístě zamyslet se nad tím, jakým zařízením vaši pracovníci aktuálně disponují, a zda by nebylo výhodnější zařadit do vašeho technologického inventáře některá z více ergonomických řešení – nositelné snímače kódů, mobilní terminály pro připevnění k vozíku nebo některé z nejmodernějších skenerů, mobilních terminálů, tabletů nebo tiskáren s vylepšenou ergonomií a intuitivním ovládáním.

Jakákoliv technologie, kterou zařadíte do svého pracovního prostředí, může být z hlediska produktivity buď podporující nebo rušivá. Je tedy třeba zajistit, aby pracovníci díky těmto nástrojům pociťovali zjednodušení svojí práce. Zeptejte se svých pracovníků, zda se při své práci cítí pohodlně. Někdy i malá změna, jako je výměna nástroje, který má pracovník k dispozici, může přinést velké výsledky. A jak jsme zdůrazňovali na začátku – spokojený pracovník je při své práci efektivnější.

Pokud se rozhodnete obměnit vaše stávající technologické vybavení, neváhejte nás kontaktovat. Náš tým zkušených odborníků vám poradí s výběrem zařízení přesně podle vašich požadavků.

KONTAKTUJTE NÁS:

obchod@datascan.cz+420 545 215 558

Datascan - systémy automatické identifikace
✖ Zavřít

Poptávka

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů pro potřeby vyřízení záležitostí spojených s mým požadavkem.