Ruční nebo hands-free snímač čárových kódů?

Rozhodujete se, zda byste měli pro svůj obchod, nemocnici, lékárnu, restauraci nebo výrobní firmu použít ruční nebo hands-free snímač čárových kódů? Jste na správném místě! Pokusíme se vám rozhodování co nejvíce usnadnit.
Ruční nebo hands-free snímač čárových kódů?

Záleží na specifickém prostředí, ve kterém chcete skener používat, přičemž obě zařízení mají své výhody. Hands-free skenery umožňují např.  pokladním rychle přesunout všechny položky kolem skeneru, aniž by museli jakkoliv manipulovat a narovnávat čárový kód skenovaného zboží. Díky tomu jsou ideální pro aplikace obsahující mnoho položek na transakci (jako jsou potraviny, drogistické zboží) nebo položky se závěsnými štítky, které k nalezení a naskenování kódu vyžadují obě ruce (např. oblečení či šperky). Jsou rovněž skvělé pro maloobchodníky, kteří preferují, aby jejich pokladní zaměřovali svou pozornost více na zákazníky než na skenery.

Na druhou stranu, hands-free skenery nejsou určeny ke zvedání. Nejsou tedy ideální pro aplikace s velkými, neskladnými nebo těžkými předměty, které není možné snadno přiložit ke skeneru.

Díky pandemii je bezkontaktní skenování stále více populární

Lidé začínají preferovat samoobslužné možnosti v maloobchodních prodejnách, restauracích rychlého občerstvení a dalších místech, kam pouze přijdou a ihned odchází. Hands-free skenery na přepážkách či u pokladen přináší výhody především v sociálním distancování a bezkontaktním placení. Pokladní může předložit jednotlivé položky či zákazník svůj telefon s věrnostním kupónem, aniž by se dotýkali skenovacího zařízení.

Využití ručních snímačů na vzestupu?

GFX | blog | blog-rucni-handsfree-snimace-3.jpgObjemné předměty, např. balení PET láhví s vodou nebo pytle s psím žrádlem, je těžké zvednout až ke skeneru – zvlášť když jsou až na dně nákupního vozíku. Ve skladech nebo obchodech, kde zákazníci nakupují zboží balené ve velkých krabicích, není možné jednotlivé položky naložit na dopravní pás a poté zase zpět do vozíku. Obzvlášť jedná-li se o zboží objemné a příliš těžké. Očekává se tedy, že ruční skenery (a zejména bezdrátové modely) budou v především maloobchodních prostředích vždy k dispozici. A to ať už se jedná o samoobslužnou pokladnu či klasickou pokladnu s pásem za asistencí pokladních.

Ruční snímače jsou navíc stále velmi oblíbené ve zdravotnických zařízeních, jako jsou nemocnice či kliniky, kde lékaři přecházejí z místnosti do místnosti a potřebují být schopni skenovat náramky pro identifikaci pacienta nebo podávání léků.

Ruční skenery se však dnes dodávají ve velmi malých velikostech, čehož skvělým příkladem je řada CS60 od společnosti Zebra. Toto elegantní a kompaktní zařízení je možné nakonfigurovat tak, aby fungovalo pro více aplikací. Lze jej nastavit jako kabelový nebo bezdrátový skener v závislosti na prostředí a pracovním postupu a je možné jej použít jako ruční nebo hands-free.

Kdy tedy využít ruční a kdy hands-free snímač?

Ruční skenery jsou vždy lepší, když potřebujete skenovat větší předměty, které je těžké přenést až ke skeneru (příklad již dříve zmiňovaného maloobchodu – POS). Stejný scénář však platí i ve výrobě, skladování, logistice či ve veřejné bezpečnosti, kde jsou pro účely odpovědnosti vyžadovány kontroly zásob. „Krása“ ručního skeneru navíc spočívá v tom, že může být také pomocným skenerem k jednoplošnému či víceplošnému skeneru, což se s největší pravděpodobností uplatňuje v maloobchodech, obchodech s potravinami, drogeriích či večerkách.

Větší hands-free skenery jsou vhodnější v aplikacích, kde je potřeba vyšší úroveň propustnosti kvůli dlouhým frontám s plnými vozíky, jako jsou například pokladny v maloobchodech či obchodech s potravinami. Menší snímače se na druhou stranu doporučují tam, kde je prostor na pultech na prvním místě a velikosti položek i košíků jsou menší, jako jsou obchody se smíšeným zbožím nebo QSR (restaurace s rychlým občerstvením).

Jaké faktory tedy ovlivňují rozhodování?

GFX | blog | blog-rucni-handsfree-snimace-9.pngPři výběru snímače je potřeba vzít v úvahu několik základních oblastí. Velice důležitou je prostředí, ve kterém bude zařízení používáno, podle čehož je následně zřejmé, zda postačí univerzální skener nebo naopak skener ultra odolný. Je nutné vědět, zda bude snímač používán uvnitř nebo venku a dále v jaké konkrétní situaci. V nemocnici u lůžka pacienta? V lékárně? V maloobchodě u pokladny nebo ve skladu? Cílem je pochopit, zda bude prostředí obecně čisté a bezprašné, nebo zda bude snímač vystaven polétavému prachu a částicím. Bude pod nohami pracovníků koberec nebo beton? I to jsou otázky, na které je nutné znát odpovědi při výběru snímače. Hands-free skenery jsou mnohem méně náchylné k pádu, mohly by však být náhodně sraženy z pultu, případně by se na ně mohly rozsypat nějaké předměty. Zvláště pokud se používají v QSR (restauracích s rychlým občerstvením) nebo v kavárnách. Jakmile je definováno prostředí, včetně požadavků na odolnost a dezinfekci, je možné zužovat výběr zařízení pomocí dalších kritérií ovlivňujících výkon.

Poté se začíná uvažovat o tom, jak bude skener využíván dnes a případně i v budoucnu, kdy se v některých případech zařízení musí přizpůsobit vyvíjejícím se pracovním postupům. Je nutné přemýšlet o flexibilitě a škálovatelnosti každého zařízení. V souvislosti s tím se v poslední době hovoří o tzv. adaptabilních skenerech.

Co jsou tzv. adaptabilní skenery?

Snímače čárových kódů se v současné době navrhují tak, aby byly při řešení jednotlivých potřeb v organizacích více transformační. Hybridní skener, jako je například řada DS9900, je ruční snímač s vestavěným nastavitelným stojanem. Snímá při zvednutí, automaticky zapne zaměřovací bod a rozšíří obsah dekódování, aby se přizpůsobil potřebám skenování každého uživatele. Kromě toho lze zdroje energie některých skenerů přizpůsobit v závislosti na jejich použití. Příkladem může být řada DS8100 od Zebry používající buď inteligentní baterii PowerPrecision+ nebo kondenzátor PowerCap, který poskytuje rychlejší nabíjení a zároveň má delší životnost.

Konvertibilní skenery

Existují také konvertibilní skenery, jako je již dříve zmíněná řada Zebra CS60. Cílem těchto snímačů je schopnost nasadit zařízení jednou a poté mít svobodu je přizpůsobit různým potřebám pracovníků a pracovních postupů v průběhu času. Mají velmi dlouhou životnost a když se změní prostředí, ve kterém se používají, není nutné spravovat více modelů skenerů pro každou situaci nebo je často vyměňovat.

Univerzální řešení

GFX | blog | blog-rucni-handsfree-snimace-1.pngNeexistuje nic takového jako je „univerzální řešení“, existuje však mnoho pracovních postupů i pracovníků, kteří mohou těžit ze stejného zařízení. Organizace, které však vyžadují velkoobjemové skenování, by více těžily výhradně z hands-free skeneru s možností přidat v případě potřeby ruční skener. Na druhou stranu ti, kteří vyžadují flexibilitu při přemisťování zařízení, by měli prospěch výhradně z ručního snímače.

A jak jste na tom vy? Pomohl vám článek k rozhodnutí, zda potřebujete hands-free nebo ruční snímač? V našem portfoliu naleznete širokou škálu ručních i hands-free snímačů od renomovaných výrobců. Chcete přesto poradit? Obraťte se na náš tým vyškolených a certifikovaných odborníků (obchod@datascan.cz, +420 545 215 558), rádi vám s výběrem pomůžeme!

 

Datascan - systémy automatické identifikace
✖ Zavřít

Poptávka

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů pro potřeby vyřízení záležitostí spojených s mým požadavkem.